Elke grondstof, product of proces is een potentiële bron van gevaar. In het kader van HACCP is het wettelijk noodzakelijk dit grondig te inventariseren.
Hierbij is het essentieel dat alle mogelijke aspecten worden meegenomen in de risicoanalyse en dat er een deugdelijke onderbouwing wordt opgesteld. Alleen dan kunnen de CCP´s accuraat en efficiënt bewaakt worden.
Warenwetadvies.nl kan u hierbij van dienst zijn met het opstellen van onderbouwingen en uitvoeren van risicoanalyses.
Potentiële microbiële, chemische en fysische gevaren:
- Bacteriën, gisten & schimmels.
- Chemische van nature aanwezige stoffen. (b.v. metalen, mycotoxinen, allergenen)
- Chemische toegevoegde stoffen. (b.v. additieven, kleurstoffen, zoetstoffen)
- Residuen. (b.v. bestrijdingsmiddelen, diergeneesmiddelen, groeibevorderaars)
- Contaminaties. (b.v. koolwaterstoffen, zware metalen, radioactieve stoffen)
- Fysische verontreinigingen. (b.v. metaal, glas, stokjes, andere grondstoffen, ongedierte)
Een grondige analyse van potentiële gevaren kan uw risico op onveilige eindproducten aanzienlijk reduceren.
Daarnaast wordt in kaart gebracht hoe en waarom de gevaren ontstaan en bij welke origine van uw grondstoffen, u meer of minder risico loopt.
Door deze analyse kunt u selectiever inkopen en kunt u de monitoring hierop aanpassen waardoor een kostenreductie mogelijk is.
|